5 tipů na úsporu času personalistů s použitím AI

5 minut
I personalistův den má jen 24 hodin. Jak z něj vytřískat co nejvíce s co nejmenší námahou? Jednou z časově a energeticky nejnáročnějších HR disciplín je nábor. Pojďme si ukázat 5 jednoduchých tipů, které vám za pomoci AI umožní vytvořit z přijímacích řízení hladší proces.

I personalistův den má jen 24 hodin. Jak z něj vytřískat co nejvíce s co nejmenší námahou? Jednou z časově a energeticky nejnáročnějších HR disciplín je nábor. Pojďme si ukázat 5 jednoduchých tipů, které vám za pomoci AI umožní vytvořit z přijímacích řízení hladší proces.

Využijte chatboty

Koho baví odpovídat neustále na ty samé otázky? Chatboty! Chatboti mohou ušetřit mnoho času právě díky odpovídání na běžné opakující se dotazy, kterými se tak personalista nemusí zabývat.

Zkuste platformu jako je Dialogflow nebo Microsoft Bot Framework pro vytvoření chatbotu odpovídajícího na časté otázky. Tento chatbot může být implementován na webových stránkách nebo na platformách sociálních médií, kde firma komunikuje s potenciálními kandidáty.

Používejte systémy zpracování životopisů

Ruční procházení životopisů je další repetitivní činnost, kterou lze s AI značně zjednodušit. Systémy zpracování životopisů zvládnou automaticky zanalyzovat data v životopisech a zařadit je do databáze podle klíčových slov, díky kterým následně personalista vyfiltruje relevantní kandidáty.

Využijte nástroje jako Datacruit nebo CV Parser pro automatické zpracování a třídění životopisů. Zvládnou snadno identifikovat klíčové informace z životopisů a přiřadit kandidáty k vhodným pozicím.

Automatizujte proces plánování schůzek

Plánování schůzek je další činností, která pravidelně spolkne mnohem víc času, než by měla. Pokud jsou z velké části vaší pracovní náplní schůzky, určitě dejte šanci AI. Zvládne schůzky automaticky naplánovat vzhledem k dostupnosti všech účastníků a personalisté se tak mohou soustředit na jiné úkoly.

Nástroje jako Clara nebo x.ai mohou být použity pro koordinaci schůzek s kandidáty. Zvládnou automaticky navrhnout časy schůzek na základě dostupnosti personalistů a kandidátů a poslat pozvánky na schůzky.

Práce s chatem GPT

Rádi byste něco, co by vám usnadnilo práci ve více oblastech? Jestli jste se ještě nenechali strhnout vlnou jménem ChatGPT, šup do toho! Potřebujete sepsat chytlavý text k příspěvku o náboru na sociální sítě? Napsat tematický článek? Vygenerovat popis pozice na web? Text automatického e-mailu? S tím vším vám tenhle uměle inteligentní chatbot dokáže pomoci.

Zkuste ho na začátku použít třeba pro automatické generování popisů pozic, odpovědí na časté otázky nebo pro vedení předběžných rozhovorů s kandidáty.

Využijte automatizované zprávy

Co takhle nechat stroj, aby odpovídal potenciálním kandidátům? Vaše přítomnost bude potřeba později, nebojte. Začátek procesu za vás hravě zvládne AI. Nejen, že odvede stejnou práci jako vy, ale ještě si můžete být jistí, že to udělá v pravý čas a kandidáti tak budou vždy ihned plně informováni o všem důležitém, aniž byste vy museli strávit hodiny psaním e-mailů. Kromě toho mohou být tyto zprávy personalizovány a upraveny tak, aby vyhovovaly konkrétním potřebám každého kandidáta.

Běžné email marketingové nástroje jako je Mailchimp nebo Brevo toto zvládnou levou zadní. Díky pokročilým možnostem segmentace kontaktů, zacílení na základě konkrétního chování, A/B testování nebo dynamického obsahu zvládnete udržovat kandidáty v každém kroku informované o průběhu náborového procesu a zásadně tak omezit nutnost ručního psaní a odesílání e-mailů.

Měli jste někdy usilovné přání se v práci rozdvojit, abyste všechno stihli? Teď máte možnost. Protože kolik umělé inteligence používáš, tolikrát jsi člověkem. Tak směle do toho!

Další inspirace pro lepší web

Jak zefektivnit náborový proces s pomocí profesionálního kariérního webu

Jak zefektivnit náborový proces s pomocí profesionálního kariérního webu

Jak dosáhnout co nejhladšího a nejefektivnějšího průběhu náboru? Na cestě k ideálnímu zaměstnanci je hlavní správně zacílit náborovou kampaň, zaujmout ty správné uchazeče, dostatečně informovat a šetřit čas nastavením automatizace dílčích procesů. K tomu je nezbytný funkční kariérní web.

Jak na skvělou landing page

Jak na skvělou landing page

Jedna z největších překážek při komunikaci s dnešním uživatelem internetu je jeho roztříštěná pozornost. Důležitá sdělení je proto potřeba maximálně zjednodušit, jasně formulovat a očistit od všech zbytečných podnětů. V tom nám může skvěle pomoci landing page.

Kvalitním obsahem zvýšíte návštěvnost webu. Prozradíme, jak na to a čím začít

Kvalitním obsahem zvýšíte návštěvnost webu. Prozradíme, jak na to a čím začít

Tento přístup k obsahu zvedl za 2 roky měsíční návštěvnost blogu Mall.cz z nuly na 57 tisíc. A stejný tým copywriterů dokázal po 3 letech spolupráce zpětinásobit organickou návštěvnost webu výrobce žaluzií NEVA z Kralic na Hané. Přečtěte si, jak přemýšlet nad obsahem pro český trh, čemu se vyhnout a co si ujasnit, než se pustíte do psaní prvního článku nebo natáčení videa.