Jak nahrát soubory na web

3 minuty
Na vašem webu můžete sdílet soubory pomocí odkazů či tlačítek. Odkaz na soubory lze nastavit stejně snadno, jako jakýkoliv jiný odkaz v solidpixels.

Jak nahrát soubor

Soubory se nahrávají do galerie stejně jako obrázky. Galerii lze otevřít v Nastavení > Soubory > Galerie souborů. Tato možnost je vhodná pokud chcete nahrát více souborů, na které potom budete postupně odkazovat na různých stránkách.

Častěji se ovšem soubory nahrávají přímo při tvorbě stránky. Proto lze soubory nahrávat snadno i při nastavení odkazu. Odkazy se tvoří buď při úpravě textu, nebo se dají nastavit pro obrázky či tlačítka. U textů je třeba kliknout na ikonu hypertextového odkazu, u obrázků a tlačítek se odkaz přidává v nastavení bloku.

V nastavení odkazu pak stačí vybrat možnost "Soubor" a kliknout na "Vyberte soubor". Otevře se galerie souborů, do které lze soubory nahrávat přetažením nebo kliknutím na tlačítko "Nahrát soubor".

Je možné nahrávat soubory o maximální velikosti 10MB a soubory mohou být v následujících formátech: 'jpg', 'jpeg', 'png', 'gif', 'ico', 'txt', 'pdf', 'doc', 'docx', 'xls', 'xlsx', 'ppt', 'pptx', 'zip', 'rar', '7z', 'mp3', 'mp4', 'svg', 'woff', 'woff2', 'ttf', 'eot', 'vcf'.

Soubor se po nahrání a publikaci stránky začne automaticky stahovat. Je tak vhodné indikovat, že dojde ke stažení. Pro tlačítka a text tak stačí text "Stáhnout soubor", nebo naznačit stažení pomocí vhodné ikonky.

Otevření odkazu v novém okně

Ve většině případů není potřeba zapínat možnost "Otevřít v novém okně", protože se soubory začnou stahovat ať je tato možnost zapnutá nebo ne.

Soubory .pdf se ovšem některým uživatelům místo stažení mohou otevřít přímo v okně prohlížeče. Pro tento formát je tak lepší, aby se otevíral v novém okně a uživatel tak neodešel ze stránky.

Sdílení souborů pomocí ikonek

Kromě tlačítek a textu se dají soubory sdílet také pomocí ikonek. Stačí blok obrázek nastavit jako ikonu s textem, ke které lze přidat i text. Je ale důležité zvolit takovou ikonu, díky které bude jasné, že dojde ke stažení souboru.