Nejčastější chyby v e-mailingu a jak se jim vyvarovat

7 minut
Když se dělá e-mailing správně, může přinést skvělé výsledky. Úspěchu ale často brání zbytečné chyby. Ty si v tomto článku představíme a řekneme si, jak se jim konkrétně vyvarovat.

Když se dělá e-mailing správně, může přinést skvělé výsledky. Úspěchu ale často brání zbytečné chyby. Ty si v tomto článku představíme a řekneme si, jak se jim konkrétně vyvarovat.

Jakých témat se e-mailingové chyby nejčastěji týkají?

Koho baví odpovídat neustále na ty samé otázky? Chatboty! Chatboti mohou ušetřit mnoho času právě díky odpovídání na běžné opakující se dotazy, kterými se tak personalista nemusí zabývat.

1. Doručitelnost

Doručený e-mail je základem fungujícího e-mailingu. Doručitelnost však ovlivňuje spousta faktorů, které je potřeba si pohlídat, jinak mohou vaše rozesílky spadnout do spam složky.

CHYBA❗Neověřená odesílací doména.

Poštovní klienti neustále zpřísňují své požadavky pro doručování e-mailů kvůli boji se spamery. Odesílání newsletterů z neověřené domény může způsobit, že vás budou vyhodnocovat jako potenciálně nebezpečné nebo nedůvěryhodné. Nezapomeňte si svou doménu ověřit předtím než začnete s e-mailingem.

E-mailingový nástroj Ecomail umožňuje snadné ověření vaší domény, své uživatele k němu aktivně vybízí a aplikace vám tímto zajistí tu nejvyšší doručitelnost.

2. Práce s databází

Aktivní práce se získanými kontakty patří k efektivnímu e-mailingu. Rozhodně neplatí přímá úměra, čím více kontaktů, tím lepší výsledky. Zaměřte se proto na kvalitu a komunikaci s částí databáze, která má o vaše e-maily zájem.

CHYBA❗Špatná kondice databáze.

Doručitelnost také negativně ovlivňuje databáze, která obsahuje neaktivní kontakty, neexistují adresy nebo kontakty z veřejně dostupných a zakoupených databází. Pokud se takové kontakty nachází ve vaší databázi, s největší pravděpodobností dojde k poklesu open rate a vaše rozesílky budou doručovány do spamu. Tím může být poškozena reputace domény, která může být i v krajním případě zablokována a nebude možné z ní rozesílat ani běžný e-mailing.

3. Segmentace

CHYBA❗Posílání na celou databázi kontaktů.

Jedná se o jednu z nejčastějších chyb, která v dlouhodobém horizontu způsobuje postupné zhoršování výsledků e-mailingu. Newslettery jsou pro příjemce většinou příliš obecné a nemusí být relevantní, proto je mohou po čase přestat otevírat.

Kontakty si můžete segmentovat na základě jejich vlastností (např. muž a žena) nebo podle aktivity (vytvořit si např. segment nejaktivnějších kontaktů, na které můžete posílat častěji). Díky tomu budete posílat takové newslettery, které čtenáře budou zajímat.

4. Přivítání nového kontaktu

CHYBA❗Posílání na celou databázi kontaktů.

Kontakty si můžete segmentovat na základě jejich vlastností (např. muž a žena) nebo podle aktivity (vytvořit si např. segment nejaktivnějších kontaktů, na které můžete posílat častěji). Díky tomu budete posílat takové newslettery, které čtenáře budou zajímat.

V e-mailingovém nástroji si můžete nastavit uvítací automatizaci, která reaguje na přihlášení kontaktu do seznamu. Nového odběratele přivítá a vy využijete příležitosti, že s vámi chce komunikovat.

5. E-mailové kampaně

Na začátku jsme si řekli, že základem fungujícího e-mailingu je doručený e-mail. Tím však ale práce nekončí. Příjemce ještě musí váš e-mail zaujmout, aby ho vůbec otevřel, přečetl a provedl akci, kterou jste si určili jako cíl kampaně.

CHYBA❗Moc informací v jednom e-mailu.

Snažit se vměstnat všechno do jednoho e-mailu není dobrý nápad, snadno se vám totiž ztratí ty nejdůležitější informace a nevynikne hlavní sdělení. Dlouhé newslettery mají většinou horší výsledky, navíc je e-mailoví klienti mohou useknout a příjemci se e-mail nezobrazí celý.

Mějte na paměti, že hlavní sdělení by mělo být řečeno v úvodu vašeho e-mailu a měli byste se držet jednoho cíle, použijte také jasná CTA tlačítka. V Ecomailu si můžete vytvořit newsletter podle vašich představ v interaktivním drag&drop editoru.

6. Automatizace

Protože už víte, jak nastavit uvítací automatizaci z předešlého bodu, můžete se zaměřit na zbytek základních automatizací a inspirovat se již přednastavenými scénáři.

CHYBA❗Absence automatizací.

Nerozesílejte pouze klasické kampaně, ale zaměřte se i na automatické. Automatizované e-maily vám ušetří práci, čas a jsou úspěšnější, protože jsou personalizované a reagují na chování odběratelů v tom nejlepším momentu. Díky tomu jsou výkonnější a přináší další tržby navíc.

7. Reporting a optimalizace

Důležitým bodem v e-mailingu je také průběžné vyhodnocování e-mailových kampaní. Pravidelné reporty vám můžou ukázat, co na vaše publikum nejvíce platí, nebo kde chybujete. Zvýšíte tím tak šanci na úspěch i u dalších rozesílek.

CHYBA❗Ignorování reportů.

Stále se setkáváme s tím, že se e-maily posílají bez jakéhokoliv vyhodnocení. Reporty jsou důležitým nástrojem pro neustálé zlepšování vašeho e-mailingu. Dá se z nich snadno zjistit, kolik vám kampaň přinesla nových konverzí, jaký odkaz byl nejvíce navštívený nebo kolik příjemců otevřelo váš e-mail a mnoho dalšího. Podle toho pak můžete přizpůsobovat další rozesílky.

E-mailingové nástroje, jako např. Ecomail vám poskytnou potřebné statistiky pro vyhodnocení vašich kampaní. Jednotlivé kampaně si pak mezi sebou porovnávejte a zjišťujte, co mohlo mít pozitivní nebo negativní vliv na vaše výsledky.

BONUS v Ecomail manuálu: Naučte se, jak si vybudovat a udržet vaši e-mailovou databázi. Každý krok okomentovali odborníci, kteří přidali postřehy ze své praxe.

Další inspirace pro lepší web

Jak zefektivnit náborový proces s pomocí profesionálního kariérního webu

Jak zefektivnit náborový proces s pomocí profesionálního kariérního webu

Jak dosáhnout co nejhladšího a nejefektivnějšího průběhu náboru? Na cestě k ideálnímu zaměstnanci je hlavní správně zacílit náborovou kampaň, zaujmout ty správné uchazeče, dostatečně informovat a šetřit čas nastavením automatizace dílčích procesů. K tomu je nezbytný funkční kariérní web.

Jak na skvělou landing page

Jak na skvělou landing page

Jedna z největších překážek při komunikaci s dnešním uživatelem internetu je jeho roztříštěná pozornost. Důležitá sdělení je proto potřeba maximálně zjednodušit, jasně formulovat a očistit od všech zbytečných podnětů. V tom nám může skvěle pomoci landing page.

Kvalitním obsahem zvýšíte návštěvnost webu. Prozradíme, jak na to a čím začít

Kvalitním obsahem zvýšíte návštěvnost webu. Prozradíme, jak na to a čím začít

Tento přístup k obsahu zvedl za 2 roky měsíční návštěvnost blogu Mall.cz z nuly na 57 tisíc. A stejný tým copywriterů dokázal po 3 letech spolupráce zpětinásobit organickou návštěvnost webu výrobce žaluzií NEVA z Kralic na Hané. Přečtěte si, jak přemýšlet nad obsahem pro český trh, čemu se vyhnout a co si ujasnit, než se pustíte do psaní prvního článku nebo natáčení videa.