Mít web jako prezident aneb jak jsme dělali stránky pro Petra Pavla

14 minut
Když se hledá prezident, je to náročný proces, který obnáší obrovské množství práce, neustálých změn, ale taky improvizace v nečekaných situacích. Když jsme kývli na vytvoření stránek pro prezidentského kandidáta, věděli jsme, co nás vlastně čeká? Jaký nápor musel web vydržet? Jak jsme řešili téma bezpečnosti? A jak se nám podařilo před druhým kolem voleb sestřelit falešný web s poplašnou informací?

Když se hledá prezident, je to náročný proces, který obnáší obrovské množství práce, neustálých změn, ale taky improvizace v nečekaných situacích. Když jsme kývli na vytvoření stránek pro prezidentského kandidáta, věděli jsme, co nás vlastně čeká? Jaký nápor musel web vydržet? Jak jsme řešili téma bezpečnosti? A jak se nám podařilo před druhým kolem voleb sestřelit falešný web s poplašnou informací?

webové stránky prezidenta Petra Pavla

Grafická podoba oficiálního webu pro prezidenta Petra Pavla – generalpavel.cz.

Být přítomen v digitálním prostoru je pro prezidentské kandidáty už nějakou dobu samozřejmostí (i když by se to u některých z nich nemuselo zdát). A ač se v Česku v stále klade velký důraz na tradiční formy volební kampaně, jako jsou billboardy, letáky nebo televizní reklamy, kandidáti v rámci posledních prezidentských voleb ukázali, že využívat ke komunikaci digitální média je naprostou nutností. V horké fázi kampaně, která začíná několik měsíců před samotnou volbou, se jedná prakticky o 24-7 živou reportáž z každodenního programu kandidáta a sociální sítě jsou místem, kde se tato komunikace odehrává.

První výraznou kampaň, jejíž součástí byla sociální média, předvedl v roce 2008 v té době ještě kandidát na prezidenta Spojených států Barack Obama. V rámci ní jeho tým využíval sítě jako například Facebook, Twitter, YouTube a textové zprávy, což mu pomohlo získat si na svou stranu výrazné množství mladých voličů. Od té doby uběhlo 15 let a svět sociálních sítí se značně rozrostl. V dnešní době se staví celé týmy, které se věnují digitální komunikaci kandidátů před, ale i po získání mandátu. Digitální komunikace je dnes už zkrátka potřeba neustále.

Hledá se prezident(ský web)

Zároveň sociální sítě, obrovská mediální pozornost, kampaně protikandidátů, ale i dezinfo scéna dokáží vytvořit prostředí, ve kterém je pro voliče těžké se zorientovat a získat relevantní informace. I proto se volební tým Petra Pavla rozhodl, že jeho web bude svým rozsahem a důrazem na přehlednost napomáhat k lepší informovanosti veřejnosti i médií během kampaně. Jaké byly na začátku jeho cíle a požadavky na plánovaný web kandidáta na nového českého prezidenta?

„U webu pro prezidentskou kampaň jsou podstatné dvě věci. Aby byl připravený na každodenní změny jakéhokoliv rozsahu a aby byl v maximální možné míře bezpečný a ustál útoky během kampaně, které nakonec samozřejmě přijdou. Celou kampaň jsme vedli na profesionální úrovni, a proto i vizualita a každý detail na webu tomu musel odpovídat. Hledali jsme tak kompletně administrovatelné řešení se seniorním týmem jako podporou na pozadí.“ říká Jan Kříž, který měl v týmu na starosti online marketing.

Martin Klčo, marketing

„Původně měl náš tým ambici vytvářet klasický brand manuál, ale poměrně rychle se ukázalo, že to není možné a že kampaň musí poměrně rychle a flexibilně reagovat na aktuální situaci, a to se propisovalo i do vizuality a layoutů, jak v hlavních kanálech jako je například outdoor, tak v komunikaci na webu nebo na sociálních sítích.”

Martin Klčo, marketing & Co-Founder Unicorn Army

Nepodcenit vizuál


Digitální komunikace stojí ve velké míře samozřejmě na vizuální identitě kandidáta. Je nutné, aby jeho výstupy byly na první dobrou rozpoznatelné nejen mezi konkurencí, ale mezi veškerými informacemi, které každodenně zaplavují feedy uživatelů sociálních sítí. „Ohledně vizuálu webu jsme si sice udělali důkladnou rešerši, věděli jsme však, že kampaňové weby mají krátký život s jasným koncem s vyhlášením výsledků. Spíše než vzor pro web jsme tak hledali best practice pro celkový koncept vizuálního stylu, a ten se musel 1:1 propsat do všech našich výstupů včetně webu.“ prozrazuje Martin Klčo, který ve volebním týmu Petra Pavla šéfoval marketingu. 

„Celou identitu, tedy logo lva, fonty, barvy i stylizaci hlavních fotografií, tvořil několik měsíců Petr Štěpán ze studia superlative.works. Původně měl náš tým ambici vytvářet klasický brand manuál, ale poměrně rychle se ukázalo, že to není možné a že kampaň musí poměrně rychle a flexibilně reagovat na aktuální situaci, a to se propisovalo i do vizuality a layoutů, jak v hlavních kanálech jako je například outdoor, tak v komunikaci na webu nebo na sociálních sítích.“ dodává.

webové stránky prezidenta Petra Pavla

Jak se to celé upeklo

Výběr systému, na kterém se web Petra Pavla nakonec postaví, proběhl na základě pozitivní zkušenosti z dřívějšího projektu. „Solidpixels jsme znali dlouhodobě, pomohli nám během covidu postavit web pro sbírku a iniciativu Spolu silnější, kterou založil generál Pavel, a věděli jsme, že přináší přesný fit pro naše potřeby. A nezapomínejme také na normální chemii a lidskost, nejde jen o technologii, jedničky a nuly. Celý tým kolem generála Pavla se vyznačoval tím, že si rozuměl prakticky beze slov. A i s týmem solidpixels to muselo být stejné. Když vrcholila kampaň, tak to stálo na lidech. Technologie prostě fungovala, jak měla.“ popisuje výběr Jan Kříž.

Věděli jsme u nás v solidpixels, co nás vlastně s tvorbou webu pro Petra Pavla čeká? Ano i ne. Co nám bylo od začátku jasné, bylo to, že se na něm bude všechno hodně a často měnit. „Na začátku bylo naší hlavní výzvou připravit se na maximální množství různých scénářů. Web musel rychle reagovat na jednotlivé fáze kampaně. Tým měl jinou komunikační potřebu v době sběru podpisů, jinou před prvním kolem voleb a jinou v té úplně finální fázi. Nebyla to typická situace jako u jiných klientů, kteří reagují na své potřeby spíše zpětně. Tady jsme věděli, jak se web bude v čase měnit.“ komentuje fázi přípravy webu Martin Hakl ze solidpixels.

Pro volební tým byla specifickou výzvou diskrétnost, se kterou bylo před začátkem kampaně potřeba postupovat. „V čem byla celá tvorba webu odlišná, byla absolutní snaha o udržení informací pod pokličkou, dokud nezačne kampaň. A vedle toho silné zaměření na detail. K obojímu se tým solidpixels postavil naprosto profesionálně. Zpětně je až neuvěřitelné, jak hladce příprava webu proběhla.“ uzavírá téma přípravy webu Kříž.

Jan Kříž, online marketing

„Za 5 měsíců kampaně navštívilo web přes 1 milion unikátních návštěvníků.“

Jan Kříž, online marketing & Co-Founder Unicorn Army

Kolik změn webu denně je moc změn webu denně?

Kolik času strávíte denně úpravou webu? Volební tým Petra Pavla na něm visel prakticky nonstop. „Upravovali jsme něco každý den, dokonce každou hodinu. Doplňovali jsme kalendáře akcí, mediální výstupy, doporučení expertního týmu, kontaktní místa do mapy, přidávali jsme kampaňová videa, materiály ke stažení… Během kampaně je nutné provést stovky aktualizací. Kampaň má také své fáze a každá má své sdělení. Je tak potřeba upravovat celou homepage, přidávat podstránky, měli jsme několik desítek formulářů pro dobrovolníky. Je to zkrátka živoucí organismus.“ komentuje mravenčí práci na webu Kříž.

S čím je potřeba počítat v průběhu kampaně, je určitě možnost skokového nárůstu návštěvnosti. Je rozdíl dělat web pro řadového kandidáta a kandidáta, který volby nakonec vyhraje. Ne kvůli té počáteční práci, ta je mimo specifické potřeby vždy srovnatelná.  „Na favorita, kterému se v průběhu kampaně daří, je směřována mnohem větší pozornost, což se logicky ve výsledku odrazí i v nárůstu uživatelů na jeho webu. Nápor, který musí ustát, tak v průběhu kampaně geometricky narůstá.“ říká vývojář Martin Staněk. O jakém čísle se tady vlastně bavíme? „Za 5 měsíců kampaně navštívilo web přes 1 milion unikátních návštěvníků.“ shrnuje Jan Kříž.

Jan Kříž, Martin Klčo

„Obecně jsme se snažili vždy být připraveni na nejhorší. Nemyslím si proto, že tam bylo nějaké velké překvapení. Jediné, co mi opravdu pokazilo náladu, bylo vytvoření klonu našeho webu a šíření dezinformací ve finální části kampaně. S tím se složitě pracuje.“

Jan Kříž, online marketing & Co-Founder Unicorn Army

Příběh falešného webu

Volební tým se po celou dobu kampaně řídil skautským heslem vždy připraven. „Obecně jsme se snažili vždy být připraveni na nejhorší. Nemyslím si proto, že tam bylo nějaké velké překvapení. Jediné, co mi opravdu pokazilo náladu, bylo vytvoření klonu našeho webu a šíření dezinformací ve finální části kampaně. S tím se složitě pracuje.“ komentuje Kříž vznik kopie oficiálního webu, na které byla před druhým kolem voleb oznámena kandidátova smrt. Slovy klasika - to jsme opravdu nečekali. I tak jsme si ale v týmu solidpixels uměli poradit. „Byla to pro nás dost netypická situace, protože místo toho, abychom se my bránili, jsme sami museli přejít z obrany do útoku. Díky tomu jsme alespoň zjistili, že umíme zareagovat i v dost nečekaných podmínkách. Asi do hodiny se nám podařilo falešný web zneškodnit.“ popisuje situaci Martin Staněk.

Hradní stráž, útoky a poslední fáze kampaně

Závěrečná fáze kampaně byla jedním slovem náročná. Kromě úspěšného zablokování falešného webu bylo nutné čelit obrovskému množství DDoS útoků, které měly za cíl web znepřístupnit. Tým solidpixels byl proto v tuto dobu v neustálé pohotovosti. „Byli jsme na stráži prakticky nonstop, v nejvytíženějších dnech nás pár snídalo až odpoledne.“ směje se Martin Staněk. „Bezpečnost řešíme vždy a všude, ale když jste 48 hodin před volbami, je ten pocit zodpovědnosti nesrovnatelně větší než jindy. Takový zažijete maximálně jednou za pět let.“ dodává.

slack interní komunikace

„Když jsem dostala za naši technickou podporu na starosti projekt Petra Pavla, vůbec jsem nebyla připravená na to, jak intenzivní zážitek mě díky tomu čeká.“ vypráví zkušená členka technické podpory solidpixels Ivana Maňasová. „I když jsme museli zvlášť v průběhu útoků a poslední fáze kampaně čelit velkým výzvám a s nimi spojenému stresu, zápal všech kolegů a skoro až intuitivní komunikace s volebním týmem Petra Pavla situaci dost usnadnily. To, jakým způsobem jsme společně celou situaci prožívali, nás jako tým dost stmelilo a posílilo.“ líčí. „Emoce vygradovaly v závěru, kdy jsem měla možnost sledovat vítězství nového prezidenta osobně ve volebním štábu, kde jsem se po dlouhodobé komunikaci pouze na dálku konečně setkala se členy volebního týmu i osobně.“ dodává.

Solidpixels je součástí Cloudflare Partner Network

Jako oficiální partner Cloudflare umíme uspokojit i ty nejnáročnější klienty. Rádi pomůžeme s lepším zabezpečením a ochranou proti DDoS útokům i vám. Napište nám.

Co bude dál

S koncem kampaně úloha kampaňového webu končí. Co má volební tým v plánu dál? „Aktuálně proběhne revize jak webu pana prezidenta Pavla, tak webu Hradu, ale důležitá je samozřejmě i prezentace aktivit první dámy. Už ale nejsme v kampani a věci se nedají řešit ve stejném rychlém tempu. Existuje řada pravidel, stávajících smluv a zaběhlých procesů. Potřebujeme proto několik měsíců pro revizi a vybudování ekosystému webů, které pokryjí všechny potřeby na celé funkční období.“ vysvětluje Jan Kříž.

Co se v povolebním období nemění, je určitě tón komunikace, kterou si nyní už zvolený český prezident Petr Pavel hodlá i v digitálním prostoru zachovat. „Klíčovým slovem pro tvorbu kampaně, a mělo by to tak mimochodem být v každé pozitivní politické kampani, která nemá co skrývat, byla autenticita. Komunikace proto zůstane nepochybně stejná nebo velmi podobná i během prezidentství. Pan prezident sám říká, že sice sídlí na Hradě, ale pracovat chce hlavně v podhradí. Dál bude on i celý náš tým proto klást důraz na opravdovost, civilnost, transparentnost, důstojnost, dodržování pravidel a na hodnotovou politiku, založenou na pravdě, i když se zrovna v dané chvíli nemusí všem líbit, na cti a zejména na službě všem občanům naší země.“ uzavírá Martin Klčo.

Jan Kříž, Martin Klčo

Rádi byste se s námi pustili do svého vlastního projektu?
Nemusíte být zrovna prezident, abyste měli web na solidpixels.

Další inspirace pro lepší web

Proč nás tolik zajímá, co si ostatní myslí? O trendech v oblasti social proof s Pavlínou Louženskou z podcastu Trendspotting

Proč nás tolik zajímá, co si ostatní myslí? O trendech v oblasti social proof s Pavlínou Louženskou z podcastu Trendspotting

Z průzkumů vyplývá, že sdílení uživatelských zkušeností nepřestává nabývat na důležitosti. 89 % zákazníků po celém světě si aktivně čte recenze předtím, než si zakoupí nový produkt. Jak se stát důvěryhodnou značkou díky magii zvané social proof, jak ji začít využívat ve svůj prospěch a připravit se na budoucnost uživatelských recenzí?

Eva Pavlíková z Česko.Digital: Expertní dobrovolnictví pomáhá řešit situace, kde stát nestačí

Eva Pavlíková z Česko.Digital: Expertní dobrovolnictví pomáhá řešit situace, kde stát nestačí

O Česku.Digital v posledních letech bylo slyšet hlavně v souvislosti s velkými projekty, které pomáhají státu s digitalizací. Komunita špičkových specialistů z celé řady oborů (od IT přes projektové řízení až po marketing), která ve svém volném čase pomáhá tím, co umí nejlépe, se díky skvělým výsledkům i entuziasmu svých členů neustále rozrůstá. Jaká byla pro CEO Evu Pavlíkovou zkušenost s posledním velkým projektem Stojíme za Ukrajinou, jak daleko jsme podle ní s digitalizací státu, proč se z Prahy odstěhovala na louku a jak moc řeší svůj vlastní screen time?

Grandhotel Pupp zvedl s novým webem konverzní poměr o 200 %

Grandhotel Pupp zvedl s novým webem konverzní poměr o 200 %

Zaměstnanci zvládnou v administraci samostatně aktualizovat obsah a vytvářet landing pages pro marketingové kampaně.