Příběh ambasadora Roberta Poppa aneb jak se dá postavit sto webů za jeden rok

10 minut
Solidpixels se snažíme od začátku stavět tak, abychom dali všem, kteří na něm realizují weby, možnost vytvořit v rekordním čase téměř nemožné věci. Když za námi ovšem loni přišel ambasador Robert Popp s tím, že chce za rok stihnout postavit sto webů, byli jsme i na základě naší vlastní zkušenosti velmi skeptičtí. On nám ale dokázal, že to jde. A prozradil nám, jak se mu to povedlo.

Solidpixels se snažíme od začátku stavět tak, abychom dali všem, kteří na něm realizují weby, možnost vytvořit v rekordním čase téměř nemožné věci. Když za námi ovšem loni přišel ambasador Robert Popp s tím, že chce za rok stihnout postavit sto webů, byli jsme i na základě naší vlastní zkušenosti velmi skeptičtí. On nám ale dokázal, že to jde. A prozradil nám, jak se mu to povedlo.

Když jsem před časem oznámil Radkovi (Botošovi - solidnímu spoluzakladateli) svůj záměr, podíval se na mě s pochybnostmi a řekl něco ve smyslu: 'No, to jsem na vás, Roberte, zvědav.' vzpomíná Robert. Možná jsem si na začátku sám neuvědomoval důsledky téhle výzvy. Pokud však něco slíbím, vždy se snažím svůj slib dodržet a věděl jsem, že mám k tomu v ruce silný nástroj, který mi to umožní. pokračuje.

Robert Popp, ambasador a jeho tým

„Dříve jsme museli vše řešit v kódu a neustále aktualizovat, ale udržovat svůj vlastní kód pro velké množství klientů bylo peklo. Tyhle starosti se solidpixels odpadají. Pokročilé nastavení designu nám dává možnost vidět změny v reálném čase, aktualizace probíhají automaticky a nástroj se i za ten rok, kdy ho velmi intenzivně používáme, rozrostl o nové skvělé funkce, jako ukládání celých stránek, animace nebo spotlight atd.“

Jak to bylo dřív

Jak to vlastně u Roberta vypadalo před solidpixels? „Dříve jsme museli vše řešit v kódu a neustále aktualizovat, ale udržovat svůj vlastní kód pro velké množství klientů bylo peklo. Tyhle starosti se solidpixels odpadají. Pokročilé nastavení designu nám dává možnost vidět změny v reálném čase, aktualizace probíhají automaticky a nástroj se i za ten rok, kdy ho velmi intenzivně používáme, rozrostl o nové skvělé funkce, jako ukládání celých stránek, animace nebo spotlight atd.“ říká. „Prostředí je navíc intuitivní, což nám umožňuje zaškolovat nové kolegy rychle a efektivně. Nemusím tak trávit čas kontrolováním schopností webdesignera v oblasti CSS, HTML a JS. Výsledkem naší práce se solidpixels je čistý kód, což je ideální pro webové stránky a jejich SEO.“

Zaškolování kolegů bylo pro Roberta zásadní, postavit svých sto webů totiž zvládnul i díky pomoci svého malého týmu. „Lze říci, že většinu webů jsem tvořil já osobně. Nicméně neocenitelnou pomoc mi poskytla kolegyně Marcela. Se solidpixels se teprve učila a byla v prostředí tvorby webů nováčkem, což se ukázalo být velkou výhodou, díky níž má schopnost vysvětlovat klientům problémy velmi srozumitelně. Kromě Marcely mi nesmírně pomohl i Michal, kterého jsem v minulosti vyučoval na ZŠ programování. Ten se zaměřoval na finální ladění detailů, na které já jsem neměl čas. Na začátku jsme byli tři a dnes máme interní tým šesti lidí. Snažíme se poskytovat komplexní služby, takže máme kolem sebe i externí tým profesionálů, kteří se věnují online reklamě.“ vysvětluje.

Robert Popp, ambasador a Radek Botoš, spoluzakladatel solidpixels

„S takovouhle výzvou za námi ambasadoři nechodí zrovna každý den. Robertův zápal byl i pro nás samotné obří inspirací, přeci jen tvořit rok v konstantní frekvenci nový web každé tři dny, se musí zdát i zkušenějším v této oblasti tak trochu jako sci-fi. I proto jsme ho chtěli blíže poznat a taky mu nějak symbolicky poděkovat, a tak jsme se Roberta a pár kolegů z jeho týmu následně rozhodli vytáhnout na společnou večeři.“

Radek Botoš, spoluzakladatel solidpixels.

Intenzivní cílová rovinka


Jak vlastně vypadal v průběhu výzvy Robertův typický pracovní den? „Dopoledne jsme se věnovali podpoře, velká část našich klientů jsou totiž salóny, jejichž majitelé většinou reagují po své pracovní době, což je po té naší. Odpoledne jsme se soustředili na tvorbu a večer na dohánění všeho, co jsme přes den nestihli. Když se blížil konec výzvy, museli jsme samozřejmě zabrat i o víkendech, padlo velké množství kávy, sladkostí a energiťáků, ale všechno jsme nakonec zvládli.“ vypráví.

„S takovouhle výzvou za námi ambasadoři nechodí zrovna každý den. Robertův zápal byl i pro nás samotné obří inspirací, přeci jen tvořit rok v konstantní frekvenci nový web každé tři dny, se musí zdát i zkušenějším v této oblasti tak trochu jako sci-fi. I proto jsme ho chtěli blíže poznat a taky mu nějak symbolicky poděkovat, a tak jsme se Roberta a pár kolegů z jeho týmu následně rozhodli vytáhnout na společnou večeři.“ vypráví Radek Botoš. „Mě to hrozně potěšilo.“ vzpomíná na společný zážitek se solidními zakladateli Robert. „Solidpixels mi byli celou dobu skvělou oporou. I když byly naše požadavky někdy náročné, vždy nám vyšli vstříc a lidský přístup solidního týmu se mi jen potvrdil na společné večeři, která byla skvělým stmelujícím zážitkem a milým závěrem celé výzvy.“ dodává.

Robert Popp, ambasador

„Troufám si tvrdit, že naše služby jsou na vynikající úrovni, zejména co se týče podpory. Díky tomu nás málokdo opouští. Je důležité mít silnou proklientskou orientaci a věnovat se po vytvoření webu i následné péči.“

Klíč ke spokojeným dlouhodobým klientům? Servis

Sami dobře víme, že nárůst množství vytvořených webů znamená do budoucna hodně práce s jejich aktualizací a servisováním. Pokud se ambasador rozhodne pro své klienty plnit funkci technické podpory, znamená to pro něj velkou časovou investici. „Já myslím, že jsme na to dobře připraveni.“ je přesvědčen Robert. „Našli jsme si vlastní systém ve zpracovávání požadavků od klientů a snažíme si práci v tomhle ohledu neustále ulehčovat. Troufám si tvrdit, že naše služby jsou na vynikající úrovni, zejména co se týče podpory. Díky tomu nás málokdo opouští. Je důležité mít silnou proklientskou orientaci a věnovat se po vytvoření webu i následné péči.“ vysvětluje.

Který projekt se ukázal být náročnější, než se původně čekalo? „Tak to byl určitě web fbaprepared.com, který jsme přebírali přímo od solidpixels.“ odpovídá Robert. „Snažili jsme se implementovat SEO pro Velkou Británii, Německo a další evropské země, což se nám tak úplně nepodařilo. Beru to ale jako cennou zkušenost, na které jsme dobře prozkoumali naše limity a vydefinovali si hranice toho, co děláme. Webu nyní sice zajišťujeme SEO, ale staráme se zejména o jeho úpravy, optimalizaci pro mobilní zařízení a další aspekty, které jsou naší parketou.“ říká. „Máme skvělý a nadupaný interní tým, ale i náš den má jen 24 hodin, proto převis poptávky někdy řešíme tím, že projekty předáme našim zkušeným ambasadorům.“ vysvětluje Radek Botoš. „Díky nim máme rozsáhlou síť profíků, kteří jsou schopni pomoct a odbavit potřeby klientů, které nevyžadují zásadnější vývojářské zásahy z naší strany.“ dodává.

Naopak jedním z Robertových nejoblíbenějších projektů jsou stránky glampingového ubytování Bouda Budka. „Tenhle projekt je moje srdcovka. Nachází se v lese, kde si příroda říká o slovo a nabízí klid a naprosté soukromí. Pro mě to byla osobní záležitost i proto, že jsem tam po mém loňském pracovním vyhoření našel útočiště. Tam jsem pochopil skutečnou hodnotu svého času a energie, protože čas je jediná komodita, kterou nám nikdy nikdo nevrátí. Od této fáze zklidnění a uvědomění jsem se začal více věnovat sobě a svému budoucímu businessu, jehož součástí je dnes i solidpixels. Jsem hrozně vděčný, že jsem na vás narazil a že s vámi dnes spolupracujeme.“ popisuje.

Robert Popp ambasador, jeho tým a tým solidpixels

„Do konce roku 2024 chceme mít hotových 200 webových stránek a věřím, že to splníme. Mým osobním cílem je na solidpixels jednou spravovat 500 webů. Díky exponenciálnímu růstu našeho byznysu bychom ho mohli dosáhnout do roku 2026. Tak nám držte palce.“

Další stovka na dohled

Ač byla výzva pro Roberta náročná, má další osobní cíle, kterých by chtěl se solidpixels dosáhnout. „Pro mě už není důležité sprintovat, tak jako v rámci té naší letošní výzvy. Tím už jsem si prošel a mám splněno. Další postup plánuji s klidem a rozvahou, zároveň mám dnes k dispozici více kolegů než před několika měsíci. S Danem, který u nás působí jako projektový manažer, máme stanovené KPI pro následující období. Do konce roku 2024 chceme mít hotových 200 webových stránek a věřím, že to splníme. Mým osobním cílem je na solidpixels jednou spravovat 500 webů. Díky exponenciálnímu růstu našeho byznysu bychom ho mohli dosáhnout do roku 2026. Tak nám držte palce.“ uzavírá.

Že byste dali stovku webů rychleji?
Není nic snazšího, než se přidat k našemu ambasadorskému programu.

Další inspirace pro lepší web

Ze života ambasadora: z Prahy do Kodaně a ještě dál s fotografem Vojtou Tesárkem

Ze života ambasadora: z Prahy do Kodaně a ještě dál s fotografem Vojtou Tesárkem

Kdo jsou vlastně naši ambasadoři? Jak pracují, co je baví a co zrovna aktuálně řeší? V prvním díle naší nové rubriky jsme si povídali s talentovaným fotografem Vojtou Tesárkem.

Proč nás tolik zajímá, co si ostatní myslí? O trendech v oblasti social proof s Pavlínou Louženskou z podcastu Trendspotting

Proč nás tolik zajímá, co si ostatní myslí? O trendech v oblasti social proof s Pavlínou Louženskou z podcastu Trendspotting

Z průzkumů vyplývá, že sdílení uživatelských zkušeností nepřestává nabývat na důležitosti. 89 % zákazníků po celém světě si aktivně čte recenze předtím, než si zakoupí nový produkt. Jak se stát důvěryhodnou značkou díky magii zvané social proof, jak ji začít využívat ve svůj prospěch a připravit se na budoucnost uživatelských recenzí?

Ze života ambasadora: od pěti ráno do půlnoci s Dagmar Korbovou z Oktopusy

Ze života ambasadora: od pěti ráno do půlnoci s Dagmar Korbovou z Oktopusy

Kdo jsou vlastně naši ambasadoři? Jak pracují, co je baví a co zrovna aktuálně řeší? V dalším díle naší rubriky jsme si povídali se zakladatelkou agentury Oktopusy Dagmar Korbovou.