Vše, co potřebujete vědět o favicon

3 minuty
Ačkoliv jsou favicony jedny z nejmenších grafických elementů, které na internetu potkáte, hrají klíčovou roli na webových stránkách a v oblasti brandingu. Zde se dozvíte, proč jsou nezbytné.

Favicony, ty malé ikony, které vidíme v záložkách prohlížeče, jsou často přehlíženy, ale hrají nemalou roli v identitě a použitelnosti webových stránek.

Význam favicon ve webovém designu

Dnes jsou favicony důležitým prvkem webového designu. Přestože jsou malé, mohou mít velký dopad na značku a uživatelskou zkušenost. Díky své velikosti a umístění slouží jako rychlá vizuální identifikace webové stránky. V záplavě otevřených záložek pomáhají uživatelům rychle najít a rozpoznat požadovanou stránku.

Ukázka favicon solidpixels academy

Favicon a jeho role ve vyhledávačích

Favicony najdeme nejen v prohlížečích, ale také v historii prohlížení, ve výsledcích vyhledávání Google, v automatickém doplňování vyhledávání a v dalších webových rozhraních (např. oblíbené či historie ve vašem prohlížeči). Jejich využití se rozšířilo daleko za hranice původního záměru a dnes jsou neodmyslitelnou součástí webového ekosystému.

Jak navrhnout favicon?

Při návrhu favicon je klíčové zachovat jednoduchost a čitelnost. Ikony by měly být rozpoznatelné i v malém rozlišení (standardně 16x16 nebo 32x32 pixelů). Často se využívá zjednodušená verze loga nebo charakteristický symbol. Ve světě, kde jsou detaily a branding vším, může správně zvolený favicon zvýšit povědomí o značce.

Jaké pravidla dodržovat při návrhu favicon?

  1. Zvolte symbol, který je jednoznačně rozpoznatelný pro vaši značku.

  2. Používejte charakteristickou barevnost podle designového manuálu.

  3. Myslete na čitelnost i v nejmenším rozměru (16x16 pixelů).

  4. Místo komplexních obrázků nebo složitých designů se zaměřte na jednoduché, avšak ikonické prvky.

  5. Použijte správný formát souboru; největší podporu má formát .png.

  6. S ohledem na další využití faviconu nahrávejte soubor větších rozměrů, například 256x256 pixelů.

Na detailech opravdu záleží. I tento malý "čtvereček" na vašem webu může významně přispět k zapamatovatelnosti vaší značky.

Další inspirace pro lepší web

12 trendy kombinací Google fontů, se kterými váš web vystoupí z řady

12 trendy kombinací Google fontů, se kterými váš web vystoupí z řady

Kreativní hra s typografií je jedním z nejvýraznějších trendů ve světě současného webdesignu. Rádi byste se do téhle hry ponořili a hodila by se vám k tomu nějaká inspirace? Koukněte se na náš výběr kombinací Google písem, která jsme vybrali jak na základě jejich estetických kvalit, tak samozřejmě kvůli jejich funkčnosti.

10 tipů pro rychlejší práci v solidpixels

10 tipů pro rychlejší práci v solidpixels

Znáte ten pocit, když objevíte nějakou skvělou vychytávku, která vám ušetří spoustu práce a bez které si už za měsíc nedovedete svůj život představit? Tak přesně takových vám dneska ukážeme rovnou deset. Co si počnete s takovým množstvím volného času??

Mít web jako prezident aneb jak jsme dělali stránky pro Petra Pavla

Mít web jako prezident aneb jak jsme dělali stránky pro Petra Pavla

Když se hledá prezident, je to náročný proces, který obnáší obrovské množství práce, neustálých změn, ale taky improvizace v nečekaných situacích. Když jsme kývli na vytvoření stránek pro prezidentského kandidáta, věděli jsme, co nás vlastně čeká? Jaký nápor musel web vydržet? Jak jsme řešili téma bezpečnosti? A jak se nám podařilo před druhým kolem voleb sestřelit falešný web s poplašnou informací?