Vybudujte svůj ubytovací byznys online: Průvodce pro malé pronajímatele

8 minut
V dnešní době se z majitelů malých nemovitostí čím dál častěji stávají malí hoteliéři. Podle průzkumů se více než 60 % cestovatelů rozhoduje pro ubytování mimo tradiční hotely, což dává majitelům malých objektů, jako jsou chaty v horách či městské apartmány, skvělou příležitost. Pokud chcete svou nemovitost nabídnout k ubytování, potřebujete web, který dá vašim potenciálním hostům důvod jet si odpočinout zrovna k vám a poskytne jim k tomu všechny potřebné informace a nástroje.

V dnešní době se z majitelů malých nemovitostí čím dál častěji stávají malí hoteliéři. Podle průzkumů se více než 60 % cestovatelů rozhoduje pro ubytování mimo tradiční hotely, což dává majitelům malých objektů, jako jsou chaty v horách či městské apartmány, skvělou příležitost. Pokud chcete svou nemovitost nabídnout k ubytování, potřebujete k tomu více než jen klíče a čisté povlečení; potřebujete web, který dá vašim potenciálním hostům důvod jet si odpočinout zrovna k vám a poskytne jim k tomu všechny potřebné informace a nástroje. Pojďme si ukázat, jak takový web vytvořit.

Proč si vůbec dávat práci s vlastním webem?

Stručně řečeno kvůli nezávislosti a budování loajality hostů. Jde o udržitelnější přístup k provozu ubytování, který se vám dlouhodobě vyplatí. Studie a průzkumy v oblasti hospitality managementu ukazují, že náklady na získání nového zákazníka mohou být až pětkrát vyšší než náklady na udržení vztahu se stávajícím zákazníkem. Nabídka ubytování přes zprostředkovávatele jako je Airbnb nebo Booking.com sice může lákat větším dosahem vaší nabídky, ale generuje pouze jednorázové hosty, kteří se do vašeho apartmánu či chaty už nikdy nevrátí. Využití těchto služeb navíc často znamená vysoké provize, které mohou sahat až k 15-30 % z každé rezervace.

Jak vytvořit web vlastního ubytování

Při vytváření webových stránek pro malé ubytování je důležité pochopit, že není nutné začínat s dokonalým řešením. I jednoduchý web o jedné stránce může efektivně prezentovat vaše zařízení a začít generovat první rezervace. Nejdůležitější je zkrátka začít, tak jako u všeho. Každý další den bez online přítomnosti znamená ztrátu potenciálních příležitostí a hostů.

Co potřebujete mít k tvorbě takové první verze webu po ruce?

  • Fotografie

  • Obsah

  • Brand manuál

  • Kontaktní informace

  • Rezervační systém

koncept Apartmán

Koncept Apartment

Vyzkoušejte koncept, který byl vytvořen na míru všem, kteří chtějí pronajímat drobná ubytování. Nalákejte hosty profesionálním webem, který obslouží všechny jejich potřeby.

Na co myslet při tvorbě webových stránek drobného ubytování

Časem se od první verze webu dopracujete k vaší finální představě. Co všechno byste při její realizaci měli zvážit?

Ukažte svou chatu či apartmán v tom nejlepším světle - Kvalitní a atraktivní fotografie pokojů, společných prostor a okolí, které reálně odrážejí nabízené služby a prostředí, jsou pro výběr ubytování naprosto klíčové. Přibližně 60% cestovatelů se k rezervaci ubytování rozhoduje na základě fotek.

Zjednodušte svým hostům rozhodování - Přehledné a aktuální informace o cenách, dostupnosti a specifických balíčcích nebo slevách jsou nezbytné. Transparentnost v cenách zvyšuje důvěru a usnadňuje rezervační proces, což může vést k nezanedbatelnému zvýšení konverzí.

Umožněte snadné online rezervace - Snadno použitelný, bezpečný a rychlý systém pro online rezervace umožňuje uživatelům pohodlně rezervovat pobyt přímo na webu. Systémy, které umožňují snadné rezervace, zvyšují míru konverzí..

Ukázka rezervačního formuláře ubytovacího webu Chalet na Fialce

Buďte snadno dostupní pro jakékoli dotazy - Zajistěte, aby vaše kontaktní informace včetně telefonního čísla, e-mailové adresy a kontaktního formuláře byly snadno dostupné. Následná spokojenost zákazníků je k nezaplacení.

Podrobně popište, co nabízíte - Důkladné informace o vybavení pokojů a dalších zařízeních, jako jsou wellness, restaurace či detailní představení aktivit, pro které je možné vaše zařízení pronajmout. Podrobné a jasné popisy mohou znatelně zvýšit zájem o vaše zařízení.

Ukázka nabídky služeb ubytovacího webu Apartmány 294

Využijte moc recenzí a hodnocení - Zobrazujte recenze od předchozích hostů, což zvyšuje důvěryhodnost a poskytuje reálný pohled na kvalitu služeb. Uvedení recenzí může zvýšit konverzi na rezervace až o 270%.

Poskytněte jasné informace o lokalizaci - Informace o poloze zařízení včetně interaktivní mapy a doporučení na dostupnost dopravy a atraktivní místa v okolí. Správné umístění na mapě a dobrá dostupnost informací mohou pozitivně ovlivňují rozhodnutí o rezervaci.

Ujasněte všechny nejasnosti předem - Často kladené otázky mohou potenciálním hostům ušetřit čas a usnadnit rozhodovací proces. FAQ sekce může snížit počet dotazů na zákaznickou podporu až o 50%.

Udržujte spojení s hosty i po jejich odjezdu - Blog nebo pravidelné novinky, které ukazují vaše zapojení do komunity a poskytují hostům důvody pro návrat. Aktivní komunikace s hosty může zvýšit šance na jejich opětovnou návštěvu až o 60%.

Optimalizujte svůj web pro mobilní zařízení - Zajištění, že web je plně funkční a snadno použitelný i na mobilních zařízeních, což je klíčové v dnešní době, kdy přes 50% rezervací probíhá právě z mobilních telefonů.

Třešničky na dortu

Důraz na detail vždy znamená velký rozdíl. Zkuste zážitek vašich hostů obohatit o tyto „nice to have“ prvky, které díky komunikaci na webu motivují k návštěvě, zlepší celkový dojem z pobytu, přispějí ke spokojenosti hostů a přimějí je vrátit se.

1. Průvodce místními atrakcemi

Vytvořte pro své hosty průvodce, který obsahuje doporučení na aktivity, výlety a zajímavosti v okolí. Zahrňte informace o místních festivalech, kulturních událostech, turistických trasách, nejlepších restauracích či skrytých perličkách, které nejsou v běžných průvodcích. Tento průvodce můžete nabídnout v digitální formě na svém webu nebo jako tištěnou brožuru v pokoji.

Ukázka průvodce místními atrakcemi ubytovacího webu Chaloupka Bousov

2. Vítejte své hosty osobním dotekem

Malý uvítací dárek, jako je láhev místního vína, čerstvé květiny nebo ručně psaný vzkaz, může učinit první dojem nezapomenutelným. Tento osobní přístup ukazuje, že se o své hosty opravdu zajímáte a hodláte jim poskytnout nezapomenutelný zážitek.

3. Aktuální a sezónní nabídky

Přizpůsobte své služby ročnímu období nebo místním událostem. Například v zimních měsících můžete nabídnout slevy na lyžařské pasy nebo organizovat transport na sjezdovky. V létě zase můžete hostům půjčovat kola nebo nabízet piknikové koše pro výlety do přírody.

4. Kulturní zážitky

Nabídněte hostům možnost zapojit se do místních zážitků, jako jsou vaření s místními šéfkuchaři, workshopy tradičních řemesel nebo výukové kurzy jazyka. Tyto aktivity nejenže obohacují pobyt vašich hostů, ale také podporují místní komunitu a kulturu.

5. Flexibilní check-in/check-out

Poskytnutí možnosti flexibilního příjezdu nebo odjezdu může být velmi oceňované, zvláště pro hosty cestující z daleka nebo s nepravidelnými letovými spoji. Tato flexibilita může výrazně zvýšit pohodlí pobytu a celkovou spokojenost hostů.

6. Komunikace a asistence

Zajistěte, že během celého pobytu bude s hosty udržována pravidelná komunikace. Nabídněte snadno dostupnou podporu pro jakékoli dotazy nebo problémy, které by mohli mít. Použití FAQs na vašem webu nebo aplikací pro instantní zprávy může hostům usnadnit získání potřebných informací v reálném čase.

Další inspirace pro lepší web

Objevte tajemství přímých rezervací těch nejúspěšnějších hotelů

Objevte tajemství přímých rezervací těch nejúspěšnějších hotelů

Pohostinství je oblast, která se v posledních letech neuvěřitelně proměnila. Rozvoj technologií, příchod nových zprostředkovatelů, jako jsou Airbnb či Booking.com nebo pandemická zkušenost, to všechno výrazně ovlivnilo nákupní a rezervační chování hostů. Svatým grálem se pro hotely stal blízký vztah se zákazníkem a co nejvyšší poměr přímých rezervací. Jak jich docílit? Tak sledujte.

Jan Valenta z Taste of Prague: Zákazníci v současnosti hledají kvalitu za dobrou cenu nebo výjimečný zážitek

Jan Valenta z Taste of Prague: Zákazníci v současnosti hledají kvalitu za dobrou cenu nebo výjimečný zážitek

Nejdřív byl proslulý food blog, pak přišly dnes už legendární food tours, dneska dělají Taste of Prague i vlastní podcast nebo provozují ubytování v Chaloupce Bousov. Středobodem jejich zájmu je jídlo. Jsou si vědomi toho, že pohostinství a gastronomie k sobě nerozlučně patří, a tak dává smysl, že se soustředí na jejich průnik. Zahraničním labužníkům v Česku pravidelně ukazují, že pražská gastronomická scéna si nezadá třeba s tou berlínskou. Co jim dala a vzala loňská změna klientely a jak bude podle nich vypadat ubytovací zážitek budoucnosti?

Adam Sedlák z Rezidence Hunger Wall: Hotely by neměly podceňovat svůj proces stornování

Adam Sedlák z Rezidence Hunger Wall: Hotely by neměly podceňovat svůj proces stornování

Rezidence Hunger Wall ve více než stoleté secesní budově nabízí řadu apartmánů pro byznys nebo turistický pobyt. Je situována v klidné ulici nedaleko Karlova mostu, Pražského hradu a Starého Města. Klientela hotelů v centru Prahy se v průběhu předchozího roku značně proměnila, bylo tedy nutné přistoupit ke změně strategie. Jak se s novou situací vypořádala Rezidence Hunger Wall?