Google moje firma: Jak optimalizovat svůj profil

9 minut
Google moje firma nebo také Google My Business, je klíčovým nástrojem pro každého podnikatele, který chce zvýšit svou online viditelnost a přilákat nové zákazníky. Optimalizací vašeho Google Business profilu, podpoříte úspěch v lokálním vyhledávání a na Google mapách.

Google moje firma nebo také Google My Business, je klíčovým nástrojem pro každého podnikatele, který chce zvýšit svou online viditelnost a přilákat nové zákazníky. Optimalizací vašeho Google Business profilu, podpoříte úspěch v lokálním vyhledávání i na Google mapách.

Firemní profil na Google

1. Založení profilu Google Moje firma

Předtím, než začnete s optimalizací a správou vašeho podnikání na Google, je důležité mít vytvořený nebo přebraný váš Google Business profil. Je důležité rozlišovat mezi Google Business Profilem, který je lokálním záznamem s informacemi o vašem podnikání a zobrazuje se ve vyhledávání Google a na Google mapách, a Google My Business, což je bezplatný nástroj pro správu tohoto profilu.

Pro založení nebo převzetí vašeho Google Business profilu, navštivte Google My Business, klikněte na "Spravovat nyní" a přihlaste se k vašemu Google účtu.

Pokud jste již váš Google Business profil převzali, zobrazí se vám řídící panel pro správu. Pokud ne, objeví se možnost vyhledat a spravovat váš záznam. Do vyhledávacího pole napište název vašeho podnikání. Pokud se objeví ve vyskakovacím menu, klikněte na název vašeho podnikání a převezměte profil. Pokud ne, zvolte možnost vytvořit nový podnik s tímto názvem.

2. Vyberte správnou kategorii podníkání

Klíčovým prvkem při vytváření Google Business profilu je správný výběr hlavní kategorie vašeho podnikání. Tato kategorie by měla co nejpřesněji vystihovat celkovou podstatu vaší firmy, ne její jednotlivé produkty či služby. Například, pokud provozujete restauraci, vyberte kategorii "Restaurace". Správná kategorie pomáhá zákazníkům rychle pochopit, co vaše firma nabízí, a zároveň zvyšuje pravděpodobnost, že se objevíte ve vyhledávání lidí hledajících vaše služby nebo produkty.

Můžete přidat i další kategorie, ale to pouze v případě, kdy potřebujete potenciální zákazníky informovat o produktech nebo službách, které nespadají do vaší primární kategorie.

3. Doplňte otevírací dobu

Informace o otevíracích hodinách jsou zásadní pro vaše zákazníky. Uveďte jasné a aktuální údaje o tom, kdy je vaše podnikání otevřené a kdy zavřené. Tato část by měla obsahovat nejen standardní pracovní dny, ale i víkendy, pokud je to relevantní. Ujistěte se, že vaše otevírací doba je aktualizovaná a přesná, aby se předešlo jakýmkoli zmatkům nebo nepříjemnostem pro vaše zákazníky.

Sváteční hodiny jsou důležité pro informování vašich zákazníků o změnách v otevírací době během svátků a veřejných prázdnin. Tato sekce by měla zahrnovat speciální úpravy vašich otevíracích hodin, například prodlouženou otevírací dobu během vánočního období nebo zkrácený provoz během státních svátků. Je důležité mít tyto informace aktualizované, aby vaši zákazníci věděli, kdy mohou očekávat vaše služby i během speciálních období.

5. Přidejte kontaktní informace

Základem úspěšného Google Business profilu je poskytnutí snadno dostupných kontaktních informací. Zahrněte své telefonní číslo a webovou adresu, aby zákazníci měli možnost vás rychle a bez problémů kontaktovat. Snadno tak podpoříte návštěvnost webu, kde zákazníci naleznou všechny potřebné informace. Ujistěte se, že tyto informace jsou aktuální a snadno viditelné ve vašem profilu.

6. Podpořte vizuální podobu profilu nahráním fotografií

Fotografie vašeho podnikání hrají klíčovou roli v jeho prezentaci. Kvalitní snímky mohou značně zvýšit zájem o vaši firmu a přitáhnout více zákazníků. Uveďte fotografie vašich produktů, interiéru i exteriéru vašeho podnikání a jakýchkoli dalších prvků, které vaši firmu odlišují. Dobré fotografie nejenže přitahují pozornost, ale také poskytují zákazníkům lepší představu o tom, co mohou očekávat.

Pro jednotlivé typy fotografíi má Google jasné pokyny, kterých se můžete při přípravě držet.

7. Získejte více recenzí

Recenze jsou životně důležitým aspektem jakéhokoli firemního profilu na Google. Aktivně žádejte své zákazníky o zanechání recenzí, což může výrazně zlepšit vaši viditelnost v lokálních vyhledáváních. Pozitivní recenze zvyšují důvěru v vaše podnikání a přitahují nové zákazníky. Nezapomeňte reagovat na recenze, ať už jsou pozitivní či negativní, což ukazuje vaši angažovanost a péči o zákazníky.

TIP: Proč jsou recenze důležitým prvkem social proof?

Přečte si náš rozhovor o tom: Proč nás tolik zajímá, co si ostatní myslí? O trendech v oblasti social proof s Pavlínou Louženskou.

8. Pravidelně odpovídejte na dotazy

Buďte proaktivní v odpovídání na dotazy zákazníků a využijte možnost odpovídat na časté dotazy přímo ve vašem firemním profilu. Tímto způsobem můžete rychle a efektivně komunikovat s potenciálními zákazníky a poskytovat jim důležité informace. Tato interakce nejen zvyšuje důvěru v vaše podnikání, ale také pomáhá budovat lepší vztahy se zákazníky.

9. Představte svoji nabídku produktů a služeb

Podrobný seznam produktů a služeb, které nabízíte, je nezbytný pro informování zákazníků o tom, co vaše firma nabízí. Každý produkt nebo služba by měla být jasně popsána, včetně názvu, ceny a podrobného popisu. Tato část vám umožní představit vaši nabídku v nejlepším světle a pomáhá zákazníkům snadno najít to, co hledají.

10. Buďte vždy aktuální

Pravidelné sdílení aktualizací, speciálních nabídek a událostí souvisejících s vaším podnikáním je zásadní pro udržení angažovanosti a zvyšování viditelnosti. Tento přístup udržuje váš Google Business profil živý a zajímavý. Aktualizace mohou zahrnovat nové produkty, speciální akce, nebo změny v provozní době. Přidáním těchto informací udržujete zákazníky informované a zapojené, což může vést k vyšší návštěvnosti a zájmu o vaše služby nebo produkty.

Další inspirace pro lepší web

12 trendy kombinací Google fontů, se kterými váš web vystoupí z řady

12 trendy kombinací Google fontů, se kterými váš web vystoupí z řady

Kreativní hra s typografií je jedním z nejvýraznějších trendů ve světě současného webdesignu. Rádi byste se do téhle hry ponořili a hodila by se vám k tomu nějaká inspirace? Koukněte se na náš výběr kombinací Google písem, která jsme vybrali jak na základě jejich estetických kvalit, tak samozřejmě kvůli jejich funkčnosti.

10 tipů pro rychlejší práci v solidpixels

10 tipů pro rychlejší práci v solidpixels

Znáte ten pocit, když objevíte nějakou skvělou vychytávku, která vám ušetří spoustu práce a bez které si už za měsíc nedovedete svůj život představit? Tak přesně takových vám dneska ukážeme rovnou deset. Co si počnete s takovým množstvím volného času??

Mít web jako prezident aneb jak jsme dělali stránky pro Petra Pavla

Mít web jako prezident aneb jak jsme dělali stránky pro Petra Pavla

Když se hledá prezident, je to náročný proces, který obnáší obrovské množství práce, neustálých změn, ale taky improvizace v nečekaných situacích. Když jsme kývli na vytvoření stránek pro prezidentského kandidáta, věděli jsme, co nás vlastně čeká? Jaký nápor musel web vydržet? Jak jsme řešili téma bezpečnosti? A jak se nám podařilo před druhým kolem voleb sestřelit falešný web s poplašnou informací?