SVG

2 minuty

SVG (Scalable Vector Graphics) je formát souborů určený pro zobrazování škálovatelných vektorových grafik na webu. Vektorová grafika ukládá obrazy, tvary, čáry a barvy pomocí matematických rovnic na základě bodů v mřížce, na rozdíl od rastrových obrázků založených na pixelech, jako jsou JPEG nebo PNG. Díky povaze SVG souborů mohou weboví designéři upravovat jejich velikost bez ztráty kvality, což z nich činí formát nezávislý na rozlišení, vhodný pro přizpůsobení grafiky jakékoli velikosti obrazovky.

SVG obrázek si zachovává svou kvalitu jak velkém externím monitoru, tak na mobilu, což zajišťuje ostrý a konzistentní vizuální zážitek pro všechny návštěvníky webu bez ohledu na to, jaké zařízení nebo velikost obrazovky používají.

SVG soubory jsou také velmi flexibilní a snadno upravitelné, což z nich činí ideální volbu pro interaktivní prvky, jako jsou ikony, loga nebo grafy. SVG lze animovat a stylizovat pomocí CSS, což umožňuje vytvářet dynamické vizuální efekty bez nutnosti používat velké animované soubory.

V Solidpixels můžete do webu nahrávat a používat SVG obrázky. Je to preferovaná varianta, díky datové velikosti a pozitivnímu dopadu na rychlost načítání stránek.