Doména

2 minuty

Doména, neboli doménové jméno, je unikátní adresa, která vás přivede na konkrétní webovou stránku na internetu. Zatímco název webu slouží jako identifikátor značky v prohlížeči nebo ve výsledcích vyhledávání, doména je technický identifikátor, který řídí internetový provoz na správný server a webovou stránku. V URL se doména nachází po protokolu HTTP nebo HTTPS a před koncovkou (např. .com, .cz).

Doména se skládá ze dvou hlavních částí — názvu a serveru, který ji hostuje. Doména je propojena s IP adresou (unikátní číslo, které spojuje zařízení s internetem) a přesměruje na server, který hostuje daný web.

Když zadáte název webu do prohlížeče, odešle požadavek do globální sítě DNS (Domain Name System) serverů. Tyto servery vrátí IP adresu webu, čímž umožní návštěvníkům přístup k dané stránce. Každé doménové jméno je jedinečné — jeden web nemůže používat doménu, která už je obsazená jiným.

Díky doménám mohou návštěvníci přistupovat na webové stránky snadno pomocí zapamatovatelného názvu, místo aby museli zadávat složitou IP adresu, která je obtížně zapamatovatelná.

Přečtě si článek jak snadno můžete na solidpixels propojit web s vlastní doménou.