URL

2 minuty

URL (Uniform Resource Locator) je standardizovaný formát webové adresy, který uživatelům umožňuje identifikovat a přistupovat k online zdrojům, jako jsou webové stránky nebo soubory, ze serveru nebo cloudového úložiště. URL je konkrétní typ URI (Uniform Resource Identifier), který zahrnuje síťový komunikační protokol (HTTP nebo HTTPS), doménové jméno a rozšíření — typicky tzv. slug.

Pro ilustraci si vezměme strukturu URL: http://www.domena.cz/blog/nazev-clanku, kde http je síťový komunikační protokol, www.doman.cz je doménové jméno a /blog/nazev-clanku je rozšíření.

URL pomáhají návštěvníkům a vyhledávačům porozumět obsahu webové stránky. Používají se v hypertextových odkazech, což umožňuje uživatelům navigovat mezi různými stránkami na webu nebo na externí webové stránky a zároveň zlepšují optimalizaci pro vyhledávače (SEO) tím, že usnadňují přesnější indexování stránek.

V solidpixels můžete snadno nastavit vlastní doménu pro svůj web, měnit URL adresy a upravovat odkazy tak, aby byly uživatelsky přívětivé a funkční.