Indexace webu ve vyhledávačích

9 minut

V následujících bodech vám představíme pojmy indexace webů a její fungování. Dále se dozvíte, jak ověřit, zda jsou URL adresy zaindexované, a jak správně indexaci provést. Nejsnažší cesta je indexovat váš web, dále správně nastavit klíčová slova a popisky (SEO) a případně napojit do webu analytické nástroje na sledování.

TIP: Indexace je rozsáhlým tématem, na které nemá solidpixels úplný vliv

Pokud jde o dohledatelnost vašeho webu ve vyhledávačích (indexaci), je to oblast, které se věnují často i celé týmy odborníků. Solidpixels se specializuje na technickou stránku provozu webu, ale pokud jde o co indexaci, záleží na nástrojích třetích stran, správném nastavení a tvorbě a konfiguraci webu ze strany klienta.

Co je webová indexace?

Indexace webových stránek představuje proces, kterým si vyhledávače ukládají a zpracovávají obsah vašich stránek. Pro každý web je indexace klíčová, neboť je nedílnou součástí optimalizace pro vyhledávače (SEO). Pokud nebudou vaše stránky indexovány, pravděpodobně se nezobrazí ve výsledcích vyhledávání. To by mohlo vést ke snížení návštěvnosti a ovlivnit také prodeje.

Jak funguje proces indexace webu?

Představte si, že zadáváte do vyhledávače konkrétní klíčové slovo. Vyhledávač vám poté zobrazí stránky, které mají toto slovo přiřazeno ve své databázi. Aby byl váš web zobrazen ve výsledcích vyhledávání, musí být v databázi vyhledávače (tedy zaindexován). Pokud stránky nejsou uloženy v indexu, vyhledávač je nepovažuje za existující.

Princip indexace spočívá v tom, že vyhledávače procházejí weby (tzv. crawling), hledají nový obsah a aktualizují stav již zaindexovaných stránek. Tuto činnost provádějí roboti vyhledávačů, například Seznambot u Seznamu nebo Googlebot u Googlu.

Kromě samotného zařazení do indexu jsou stránky také hodnoceny z hlediska relevanci obsahu vůči vyhledávaným dotazům. Toto hodnocení ovlivňuje pozici stránek ve výsledcích vyhledávání. Vyhledávače vám totiž prezentují pouze nejlepší výsledky z jejich webového úložiště.

Nástroj solidpixels vám také umožňuje zakázat indexování vybraných stránek přímo v CMS.

Jak ověřit, zda jsou stránky indexovány?

Chcete-li zjistit, zda jsou vaše stránky indexovány, musíte nejprve vědět, jaké stránky na webu máte k dispozici. Seznam všech důležitých a navigačních URL adres najdete v souboru sitemap na adrese www.NAZEVDOMENY.cz/sitemap.xml.gz. Sitemapa se automaticky aktualizuje, což znamená, že nové stránky se do ní přidávají a neexistující se z ní odstraňují.

Existuje několik způsobů, jak zjistit, zda jsou stránky indexovány, které si nyní podrobněji představíme.

Jak indexovat stránky na Google

  • Chcete-li ověřit indexaci stránky na Google, můžete použít dotaz "site" následovaný URL adresou, kterou chcete kontrolovat. Stačí tedy do vyhledávacího pole vyhledávače vložit tuto formulaci: site:www.NAZEVDOMENY.cz

  • Tímto způsobem by se vám měl zobrazit odhadovaný počet zaindexovaných podstránek vašeho webu. Je však třeba si uvědomit, že výsledné číslo nemusí být přesné.

  • Pokud chcete ručně zkontrolovat indexaci menšího množství stránek, můžete využít nástroj URL Inspection Tool v Google Search Console. Stačí vložit URL, kterou chcete zkontrolovat, a pokud je tato stránka součástí vašeho webového místa, ke kterému máte ověřené vlastnictví v Google Search Console, zobrazí se vám podrobné informace o její indexaci.

  • Avšak co se týče situace, kdy máte tisíce vstupních stránek a potřebujete hromadně zkontrolovat jejich indexaci? Bohužel zde vám pomohou pouze jiné externí nástroje, protože Google Search Console neposkytuje možnost hromadného ověřování indexace.

Jak indexovat stránky na Seznamu

  • Vyhledávač Seznam si stále drží vyznamné zastoupení v ČR a je dobře znamý pro svůj claim "Seznam – najdu tam, co neznám“

  • Na Seznamu se dozvíte pouze, zda je vaše stránka zaindexovaná, avšak nezískáte přesný počet indexovaných stránek.

  • Chcete-li ověřit indexaci stránky na Seznam.cz, můžete použít dotaz "info" následovaný URL adresou, kterou chcete kontrolovat. Stačí tedy do vyhledávacího pole vyhledávače vložit tuto formulaci: info:www.NAZEVDOMENY.cz

  • Pokud se daná stránka zobrazí ve výsledcích vyhledávání, znamená to, že je stránka zaindexovaná na Seznamu.

Ověření indexace přes Google Search Console

Přesný počet zaindexovaných stránek vám poskytne bezplatný nástroj Google Search Console. Stačí mít účet Google a přihlásit se do profilu vašeho webu. V levém menu vyberte možnost "Pokrytí" a zde najdete informaci o počtu indexovaných stránek.

Ověření indexace přes Seznam Webmaster

Seznam nabízí vlastní nástroj Seznam Webmaster, který vám zobrazí počet indexovaných nebo chybných URL adres. Nicméně konkrétní adresy nejsou zobrazeny.

Jak provést indexaci stránek?

Pokud jste zjistili, že některé URL adresy nejsou zaindexované, může se jednat o situaci, kdy váš obsah unikl robotům vyhledávačů nebo kdy máte problém na webu, o kterém zatím nevíte. Pokud je váš web v dobrém stavu z hlediska SEO, nemusíte se obávat indexace. Vyhledávače obvykle samy najdou váš web, procházejí ho a indexaci provedou.

Nicméně, pokud chcete aktivně přidat své stránky do vyhledávačů, máme pro vás návod, jak to udělat.

Zaindexování stránek ve vyhledávači Google

  • Rychlé vynucení indexace můžete nastavit přes následující odkaz, kdy stačí do vyhledávacího pole vložit tuto formulaci: https://www.google.com/ping?sitemap=https://www.DOMENAVASEHOWEBU.cz/sitemap.xml.gz
    Poté je to však již na samotném Google, kdy a zda vůbec indexaci provede.

  • Pro ještě lepší zaindexování stránek do vyhledávače Google doporučujeme využít nástroj Google Search Console. V levém menu vyberte možnost "Kontrola adresy URL" a do horního řádku zadejte URL adresu, kterou chcete indexovat. Poté klikněte na tlačítko "Požádat o indexování".

  • Po krátké chvíli by se mělo objevit potvrzení, že vaše stránka má prioritu při procházení weby Googlebotem.

  • Rychlejší indexace je také možná pomocí přidání souboru sitemap do Google Search Console.

Zaindexování stránek ve vyhledávači Seznam

  • Pro zaindexování stránek do vyhledávače Seznam můžete využít nástroj pro webmastery a menu "Přidání stránky do vyhledávání Seznam". Zde stačí vložit URL adresu a odeslat ji k zaindexování.

  • Pokud je stránka pro SeznamBot zajímavá, bude zaindexována a začne se zobrazovat ve výsledcích vyhledávání Seznamu.

Vyhledávač Seznam a náhled nástroje pro webmastery

Existuje několik důvodů, proč se zaindexované stránky nemusí zobrazovat:

  • Nefunkčnost stránky: Pokud stránka začne vracet chybové kódy 40x nebo 50x, vyhledávače se nemusí rozhodnout zobrazit ji ve výsledcích.

  • Omezení v robots.txt: Pokud je stránka blokována v meta tagu robots.txt s hodnotami "noindex" a "nofollow", vyhledávače ji neprovedou indexaci a nezobrazí ji ve výsledcích.

  • Přesměrování URL: Pokud existuje přesměrování na URL adrese, může to ovlivnit zobrazení stránky ve výsledcích vyhledávání.

  • Duplicitní obsah: Pokud obsah stránky je duplikátem jiného již indexovaného obsahu, vyhledávače mohou preferovat zobrazování původní verze a neindexovat duplicity.

  • Neužitečný obsah: Pokud obsah stránky je považován za nedostatečně informativní nebo kvalitní (tzv. thin content) pro uživatele, vyhledávače mohou stránku ignorovat ve prospěch relevantnějšího obsahu.

  • Penalizace: Pokud je stránka penalizována za porušování pravidel vyhledávače, může být snížena její viditelnost ve výsledcích vyhledávání nebo úplně odstraněna.

Je důležité zkontrolovat tyto faktory, pokud se zaindexované stránky nezobrazují ve výsledcích vyhledávání, a přijmout vhodná opatření pro jejich řešení.

Další články pro lepší web

SEO: Jak vám s optimalizací pomůže nástroj solidpixels

SEO: Jak vám s optimalizací pomůže nástroj solidpixels

Podívejte se na seznam vlastností a funkcí užitečných pro SEO, které vám optimalizaci usnadní. Na technickou stránku myslíme za vás.

Myslete na SEO už při výběru administrace

Myslete na SEO už při výběru administrace

Výběr administrace, která zohledňuje požadavky na SEO, vám práci s optimalizací dokáže podstatně ulehčit. Přečtěte si, podle čeho se rozhodovat.

Základní přehled analytických nástrojů

Základní přehled analytických nástrojů

Získejte přehled o využití základních analytických nástrojů a vyberte si ty správné pro vaše účely.