Co je to SSL certifikát

4 minuty
V našem obsáhlém článku se dozvíte, jaký význam mají SSL certifikáty pro zabezpečení webových stránek. Zjistěte, jak SSL zvyšuje ochranu osobních údajů, zlepšuje SEO a buduje důvěru uživatelů.

V neustále se vyvíjející krajině internetu je bezpečnost klíčovým zájmem, zejména pro majitele webových stránek. Klíčovým hráčem v této oblasti je SSL (Secure Sockets Layer) certifikát. Tento článek se zabývá tím, co je SSL certifikát a proč je pro jakoukoli webovou stránku nepostradatelný.

Porozumění SSL certifikátům

Ve své podstatě je SSL certifikát digitální certifikát, který poskytuje autentizaci pro webovou stránku a umožňuje šifrované spojení. Jedná se o bezpečnostní protokol, který vytváří bezpečnou cestu mezi webovým serverem a prohlížečem, což zajišťuje, že veškerá data přenášená mezi nimi zůstávají soukromá a nedotčená.

Když má webová stránka SSL certifikát, její URL se změní z 'http://' na 'https://', přičemž 's' znamená 'secure' (bezpečné). Často se v adresním řádku prohlížeče zobrazuje také ikona zámku. Tento přechod je klíčový, protože signalizuje návštěvníkům, že stránka je zabezpečená a jejich informace jsou chráněny.

Proč jsou SSL certifikáty pro webové stránky nezbytné

  • Zvýšená bezpečnost: Hlavní rolí SSL certifikátu je chránit komunikaci mezi serverem a klientem. Když je SSL nainstalováno, každý kousek informací je šifrován. Laicky řečeno, data jsou zamčena a mohou být odemčena pouze zamýšleným příjemcem (prohlížečem nebo serverem), protože nikdo jiný nemá klíč k jejich otevření. To chrání vaši webovou stránku před hackery a skimmery.

  • Integrita dat: SSL certifikáty zajišťují, že data nejsou při přenosu manipulována. To je zásadní pro citlivé informace jako jsou ID, hesla, čísla kreditních karet atd.

  • Autentizace: Kromě šifrování je kritickým aspektem SSL autentizace, která ověřuje, že informace jsou odesílány správnému serveru a ne podvodníkovi, který se snaží ukrást data.

  • SEO výhody: Google dává přednost webovým stránkám, které jsou zabezpečeny SSL certifikáty. Od roku 2014 Google upravuje svůj algoritmus tak, aby poskytoval vyšší hodnocení webovým stránkám s HTTPS.

  • Budování důvěry: Zobrazení ikony zámku v adresním řádku pomáhá budovat důvěru mezi návštěvníky. Ukazuje to závazek majitele webové stránky k bezpečnosti, což zákazníky činí pravděpodobnějšími, že se zapojí do obchodu.

  • Regulační soulad: Pro podniky je mít SSL certifikát často součástí souladu s právními předpisy a normami týkajícími se ochrany soukromí, jako jsou standardy platební karty (PCI).

Typy SSL certifikátů

SSL certifikáty existují v různých typech, které odpovídají různým potřebám webových stránek:

  • Doménově ověřené (DV) certifikáty: Toto je nejzákladnější úroveň SSL a používá se pro blogy a informační webové stránky.

  • Organizačně ověřené (OV) certifikáty: Tyto vyžadují více ověření než DV a jsou vhodné pro webové stránky organizací.

  • Certifikáty s rozšířeným ověřením (EV): Poskytují nejvyšší úroveň zabezpečení a používají se velkými korporacemi a e-commerce stránkami.

S SSL certifikáty můžete vy i vaši uživatelé mít klid na duši, vědomi si, že spojení a data na vaší stránce jsou udržována soukromá a zabezpečená. V solidpixels máme toto pokryto za vás. Každá webová stránka, kterou vytváříme, je automaticky vybavena vlastním SSL certifikátem, což zajišťuje bezproblémové zabezpečení hned od začátku.

Další inspirace pro lepší web

Verze 2.61 – Záhlaví článku podle vašich představ

Verze 2.61 – Záhlaví článku podle vašich představ

Checklist před spuštěním webu

Checklist před spuštěním webu

Připravte se na spuštění webu společně s námi. Náš kompletní průvodce vám pomůže odhalit případné nedostatky, než je spatří vaši zákazníci.

Ze života ambasadora: od tvorby identit k basketbalovému míči a zase zpátky s designérem Lukášem Jochem

Ze života ambasadora: od tvorby identit k basketbalovému míči a zase zpátky s designérem Lukášem Jochem

Kdo jsou vlastně naši ambasadoři? Jak pracují, co je baví a co zrovna aktuálně řeší? V dalším díle naší rubriky jsme si povídali s designérem Lukášem Jochem.