Správa uživatelských přístupů

4 minuty
Článek se zabývá nastavením uživatelských přístupů do administrace vašeho webu. Přehledně popisuje, jak různé role v administraci umožňují přesné nastavení přístupových oprávnění jednotlivým členům týmu.

Na každém webu v solidpixels můžete snadno spolupracovat tím, že přidáte další uživatele. Každému uživateli můžete přiřadit jednu z předem definovaných rolí podle požadovaného rozsahu přístupů.

Následující popis uživatelských rolí a jejich správy je platný od verze 2.65 a novější.

Role a jejich rozsah

Owner

Owner je automaticky přiřazen uživateli, který web založil. Tento uživatel má přístup ke všem funkcím, jako je práce se stránkami, články, designem, nastavením webu, fakturací a platbami nebo uživatelskými přístupy. Tuto roli může mít u webu pouze jeden uživatel.

Admin

Admin má přístup ke všem funkcím potřebným k práci s webem jako má role Owner, kromě správy uživatelských přístupů a fakturacím a platbám.

Editor

Role Editora dovoluje pouze vytvářet a upravovat obsah webu, tedy měnit statické stránky či moduly jako jsou články nebo události.

Developer

Role developer je automaticky přirazená pouze Ambasadorům solidpixels a vždy rozšiřuje ostatní role o pokročilé funkce jako je například rozšířené nastavení designu, správá fontů, vlastní předlohy a sdílené sekce apod.

Přidání nového člena týmu

Další členové týmu se přidávají v záložce Nastavení > Uživatelské přístupy, kde současně vidíte přehled dosavadních uživatelských přístupů.

Chcete-li spravovat členy účtu, musíte mít roli Owner.

Odeslání pozvánky

Přidání nových členů týmu může proběhnout formou e-mailové pozvánky. Pozvánka má platnost 7 dní a uživateli přijde speciální odkaz na dokončení registrace. Stačí postupovat následovně:

  • V přehledu Nastavení > Uživatelské přístupy klikněte na tlačítko "Pozvat uživatele"

  • Zadejte jednu nebo více e-mailových adres (pokud jich je více, oddělte adresy čárkami).

  • Vyberte jednu roli, kterou chcete členům přiřadit.

  • Klikněte na potvrzení "Odeslat pozvánky"

Manuální založení přístupu

Nové členy můžete přidat také přímým vytvořením uživatele, přičemž přístupové údaje je nutné následně předat manuálně.

  • V přehledu Nastavení > Uživatelské přístupy klikněte na tlačítko "Nový záznam"

  • Vyplňte následující pole: Název, E-mail, Přihlašovací jméno, Skupina práv, Heslo, Heslo znovu

  • Klikněte na potvrzení "Uložit"

Vlastní skupiny práv

V záložce Nastavení > Uživatelské přístupy > Skupiny práv najdete také možnost přidávat nové skupiny práv, tedy nové role. Stačí vytvořit a pojmenovat nový záznam. Následně v jeho nastavení můžete vybrat všechna práva, která mají dané roli náležet. Nově vytvořené role pak stačí přiřadit uživatelům.

Systém rolí je tak flexibilní, můžete vytvářet vlastní skupiny práv a přesně tak definovat, kteří uživatelé mají přístup k určitým funkcím na webu.

Další inspirace pro lepší web

10 tipů pro rychlejší práci v solidpixels

10 tipů pro rychlejší práci v solidpixels

Znáte ten pocit, když objevíte nějakou skvělou vychytávku, která vám ušetří spoustu práce a bez které si už za měsíc nedovedete svůj život představit? Tak přesně takových vám dneska ukážeme rovnou deset. Co si počnete s takovým množstvím volného času??

Anežka Řepík z Designu pro všechny: Přístupný design je konkurenční výhoda v byznysu

Anežka Řepík z Designu pro všechny: Přístupný design je konkurenční výhoda v byznysu

Anežka Adamíková je specialistka na design thinking, která je součástí týmu stojícího za Zlín Design Week a společně s Jitkou Smolíkovou nedávno založila projekt Design pro všechny, který se zabývá tématy přístupnosti a tím, jak navrhovat produkty a služby pro nejširší možné publikum. S Anežkou jsme si povídali o univerzálním designu, nezvládnutých webech zdravotnických institucí, skandinávském vzoru nebo třeba o nutnosti mezioborové spolupráce.

20 mikrotipů, které vám pomohou vylepšit web prakticky bez práce

20 mikrotipů, které vám pomohou vylepšit web prakticky bez práce

Co mají společného ty nejúspěšnější weby? Neustálou péči a optimalizaci. Pravidelný návyk drobných úprav, které nebolí, mohou za nějaký čas udělat velkou změnu. Dali jsme pro vás dohromady checklist 20 super jednoduchých změn, které si můžete snadno rozplánovat do následujících týdnů či měsíců. Uvidíte, že přinesou ovoce.