Propojení webu s vlastní doménou u Forpsi

3 minuty
Web na solidpixels jednoduše propojíte s vlastní doménou. Projděte všemi kroky, které je třeba podniknout.

Co je to doména?

Doména je unikátní adresa na internetu, podle které kdokoliv najde váš web. Při zakládání webu se automaticky vytvoří doména ve tvaru vase-domena.solidpixels.cz. Web můžete propojit s vlastní doménou, například vase-domena.cz.

Každá doména má svého správce, kterému se říká registrátor. Pokud jste si doménu zakoupili u Forpsi, je forpsi vaším registrátorem a nastavení domény měníte po přihlášení do administrace přímo na stránkách Forpsi. 

Doména je jen adresa vašeho webu. Nejde o prostor pro webové stránky, tzn. hosting. V solidpixels se o hosting staráme za vás a je součástí licence.

Jak propojit web s doménou u Forpsi

1. Přihlaste se do administrace na webu forpsi.com a přejděte do záložky Domény. Vyberte doménu, kterou chcete propojit s webem na solidpixels a přejděte na její detail.

2. Z detailu domény přejděte na do editace DNS záznamů, odkaz najdete v pravé části stránky. Hodnoty nastavte podle tabulky níž. Tím nasměrujete doménu na náš server.

Typ

Hostname

TTL

Hodnota

A

(prázdné)

3600

185.59.208.137

CNAME

www

3600

jmenovasidomeny.cz

Pokud používáte AAAA záznamy je nutné vyplnit také IPv6 adresu:

Typ

Hostname

TTL

Hodnota

AAAA

(prázdné)

3600

2a00:1ed0:80::20

Změna DNS záznamů se neprojeví ihned

Doba čekání závisí na hodnotě TTL u původního záznamu. TTL udává v sekundách čas, po který si servery DNS záznam pamatují. Odpovídá proto času, který budete muset čekat na změnu. 

Chystáte-li změnu DNS záznamů urychlit, můžete TTL v předstihu zkrátit, aby se další změna propagovala rychleji. Po finální změně TTL vraťte na delší čas. Krátké TTL zbytečně zvyšuje zátěž serverů a zpomaluje přístup návštěvníků k webu. 

Kontrolu, jestli se změny propsaly, můžete provést vyhledáním domény v databázi Whois.

3. Přejděte do administrace solidpixels a nastavte novou doménu.

Pro změnu domény přejděte do záložky Nastavení → Nastavení webu → klikněte do pole Doména stránek a vyplňte novou doménu. Název vaší domény je třeba zadávat ve tvaru www.domenawebu.cz.

Solidpxiels zkontroluje správné nastavení DNS záznamů a dokončí propojení domény s vaším webem.