Jak pracovat s patičkou

2 minuty

Patička webu je důležitým prvkem každé webové stránky. Tento článek se zabývá klíčovými funkcemi a výhodami efektivně navržené patičky.

Patička webové stránky slouží jako závěrečný prvek každé stránky (ale i detailu všech článků) a má několik důležitých funkcí. Měla by obsahovat kontaktní informace, odkazy na důležité stránky, sociální sítě, autorská práva a další relevantní obsah. Patička může pomoci uživatelům rychle se orientovat a najít důležité informace.

Od verze 2.65 se patičky v solidpixels chovají jako sdílené sekce. Díky této změně tak patička nabízí mnohem flexibilnější možnosti při navrhování vašeho webu.

Editace patičky

Od verze 2.65 se patička chová jako sdílená sekce na webu. Dvojklikem do regionu patičky se dostanete do módu editace. Kromě základních úprav, jako je přidávání bloků a úprava písma, tak můžete přímo v nastavení sekce měnit také její pozadí a využívat všechny možnosti od plné barvy, obrázku nebo barevného gradientu.

Důležitou funkcí patičky je také její rozdělení na více sekcí. Novou sekci k patičce přidáte jednoduše přesunutí sekce či bloku na horní hranici patičky, dokud se neobjeví linka s textem "Vložit sekci patičky".

Více sekcí vám umožňuje patičku vizuálně rozdělit např. na konverzní sekci v kombinaci s kontakty a odkazy na sociální sítě. Každá sekce pak může mít jiné odsazení, barvu pozadí apod.

Nastavení designu patičky

V nastavení Designu najdete možnost nastavení patičky. Zde můžete upravit barevnost textu, inverzního textu, odkazů nebo mobilní zobrazení.

Podpis v patičce

Nedílnou součástí patičky je také podpis "solidpixels". V základních plánech je podpis povinnou součástí patičky, nelze tedy smazat. Můžete se si však zvolit text, který mu předchází a jeho pozici v patičce.

Další inspirace pro lepší web

10 tipů pro rychlejší práci v solidpixels

Znáte ten pocit, když objevíte nějakou skvělou vychytávku, která vám ušetří spoustu práce a bez které si už za měsíc nedovedete svůj život představit? Tak přesně takových vám dneska ukážeme rovnou deset. Co si počnete s takovým množstvím volného času??

Anežka Řepík z Designu pro všechny: Přístupný design je konkurenční výhoda v byznysu

Anežka Adamíková je specialistka na design thinking, která je součástí týmu stojícího za Zlín Design Week a společně s Jitkou Smolíkovou nedávno založila projekt Design pro všechny, který se zabývá tématy přístupnosti a tím, jak navrhovat produkty a služby pro nejširší možné publikum. S Anežkou jsme si povídali o univerzálním designu, nezvládnutých webech zdravotnických institucí, skandinávském vzoru nebo třeba o nutnosti mezioborové spolupráce.

20 mikrotipů, které vám pomohou vylepšit web prakticky bez práce

Co mají společného ty nejúspěšnější weby? Neustálou péči a optimalizaci. Pravidelný návyk drobných úprav, které nebolí, mohou za nějaký čas udělat velkou změnu. Dali jsme pro vás dohromady checklist 20 super jednoduchých změn, které si můžete snadno rozplánovat do následujících týdnů či měsíců. Uvidíte, že přinesou ovoce.